ASTM E407 Standard for metal Etchant استاندارد محلول اچینگ متالوگرافی

استاندارد مورد استفاده جهت ساخت محلول اچانت جهت اچ نمونه‌های فلزی در آزمایش متالوگرافی

متالوگرافی به فرایندی گفته می شود که طی آن سطح نمونه فلزی به وسیله سنباده با زبری‌های مختلف پرداخت می‌شود و در نهایت پس از پولیش، سطح نمونه فلزی در یک محلول اسیدی یا بازی اچ می‌شود که به این کار اچینگ و به محلول به کار برده شده، اچانت گفته می‌شود.

جهت مطالعه بیشتر در زمینه متالوگرافی اینجا کلیک کنید.

محلول‌های اچانت که برای اچ کردن سطح فلزات در آخرین مراحل متالوگرافی استفاده می‌شود، برای هر فلز و هر ساختار ممکن است متفاوت باشد. اطلاع از محلول مورد نیاز در استاندارد آمریکایی ASTM E407 به طور کامل برای هر فلز شرح داده شده است. همچنین نحوه ساخت محلول اچانت، زمان شناوری نمونه در محلول، دمای محلول و شرایط دیگر نیز بنا به نیاز شرح داده شده است.

جدول شماره 1 استاندارد ASTM E407:

در جدول شماره 1 استاندارد ASTM E407 نام اکثر فلزات و آلیاژهای آن‌ها، نوع محلول اچانت(که به وسیله یک عدد در این جدول مشخص می‌شود) و کاربرد عمومی این اچانت مشخص می‌شود. سپس در جدول شماره 2 همین استاندارد، مواد تشکیل دهنده هر اچانت و نحوه کار با آن‌ شرح داده شده است.

به طور مثال در جدول شماره 1 برای انواع فولاد و چدن(Fe + C) کد اچانت 74a و 76 مشخص شده است که کاربرد آن جهت آشکارسازی ساختار عمومی فولاد و چدن(دانه و مرزدانه) است.

 

ASTM E407

 

در جدول شماره 2 استاندارد ASTM E407:

اچانت 74a نشان دهنده اچانت معروف فولاد و چدن، نایتال می‌باشد که از ترکیب نیتریک اسید و اتانول یا متانول به دست می‌آید.

اچانت 76 که به نام پیکرال شناخته می‌شود، محلول دیگری است که برای اچینگ فولاد و چدن به کار می‌رود و از ترکیب پیکریک اسید و اتانول یا متانول ساخته می‌شود.

 

ASTM E407

 

درجدول شماره 2 معمولا زمان نگه‌داری نمونه در محلول اچانت به صورت کلی و عمومی بیان می‌شود و با توجه به نیاز و تجربه شخصی آزمایشگر نمونه‌ها اچ می‌شوند. به طور مثال زمان اچینگ با نایتال چند ثانیه تا چند دقیقه بیان شده است به صورتی که هر شخص با تجربه در زمینه متالوگرافی می‌داند که ساختار مارتنزیت تنها به چند ثانیه زمان اچینگ نیاز دارد و فولاد با ساختار تمام فریت، به بالای یک دقیقه زمان اچینگ نیاز دارد(هر ساختار به یک زمان مشخص نیاز دارد تا مرحله اچینگ و آشکارسازی با موفقیت طی شود. کمتر از آن زمان، ساختار آشکار نمی‌شود و بیشتر از آن نیز باعث سیاه شدن سطح قطعه یا به اصطلاح سوختن سطح می‌شود).

جهت دانلود استاندارد ASTM E407 روی لینک زیر کلیک کنید.

ASTM E407 – 07 Standard Practice for Microetching Metals and Alloys

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *