ریختهگری لاست فوم(فوم فداشونده):
روش ریختهگری لاست فوم یا مدل فومی فداشونده، گونهای از فرآیندهای ریختهگری با مدل تبخیر شونده است. این روش بسیار شبیه به روش ریختهگری دقیق است، با این تفاوت که در آن به جای موم از فوم استفاده میشود. برتری اصلی این روش نسبت به ریختهگری دقیق(با موم) حذف مرحله خارج کردن موم از قالب است.
فرایند ریختهگری لاست فوم:
در ریختهگری به روش لاست فوم، از مدلهایی که از پلی استایرن منبسط شده(فوم) ساخته شده، استفاده میگردد و در درون ماسه قرار داده میشود. از مزایای استفاده از مدل فومی این است که مراحل ریختهگری را با حذف ماهیچه تسهیل میسازد و همچنین میزان دقت را بالا میبرد. چون فضای داخلی مدل فومی توسط ماسه پر میگردد و مدل فومی حفرههای داخلی قطعه را خود ایجاد میکند، نیازی به ماهیچه نیست.
با حذف ماهیچه میتوان از مدل فومی برای قالبگیری قطعاتی که شکل هندسی پیچیده و مشکلی دارند استفاده کرد. همچنین مشابه با سایر روشهای ریختهگری، در این روش نیز سیستم راهگاهی و تغذیهگذاری وجود دارد به این صورت که سیستم راهگاهی و گیتهای ورودی و سیستم تغذیهرسانی، از جنس فوم ساخته و به مدل چسبانده میشود.
از جمله متداولترین و پرمصرفترین فلز جهت این روش ریختهگری، میتوان به چدن و به خصوص چدن داکتیل اشاره نمود. بازه اندازه قطعه که این روش پوشش میدهد از ۰٫۵ کیلوگرم شروع شده و تا چندین تن ادامه پیدا میکند. حداقل ضخامتی که این روش پوشش میدهد ۲٫۵ میلیمتر بوده و حد بالایی برای آن وجود ندارد.
شرکت مذاب ریزان سپاهان با چندین دهه سابقه در زمینه تولید قطعات ریختهگری با مدل فومی در ابعاد و تناژهای مختلف آماده همکاری با کارخانهجات، صنایع و معادن میباشد. جهت مشاوره، با کارشناسان این شرکت تماس حاصل فرمایید. (تماس با ما)
مراحل ریختهگری به روش لاست فوم:
۱- ساخت مدل فومی
۲- اضافه کردن سیستم راهگاهی و در صورت نیاز سیستم تغذیه رسانی(در صورتی که قطعه کوچک باشد، میتوان چند مدل را به صورت خوشه به هم متصل کرد)
۳- پوشش دهی مدل آماده شده به وسیله دوغاب سرامیکی طی چند مرحله
۴- قرار دادن مدل پوشش داده شده در در محفظه قالبگیری و افزودن ماسه
۵- عملیات ذوبریزی
۶- تخلیه قطعه از داخل قالب
تصویر پایین مراحل ریختهگری به روش لاست فوم را به صورت شماتیک نشان میدهد.
مزایا:
این فرایند برای ریختهگریهای بسیار پیچیده که معمولاً به ماهیچه نیازمندند بسیار سودمند است. این روش همچنین از لحاظ ابعادی بسیار دقیق است. ساخت قطعات پیچیده که به صورت یک تکه قابل ساخت نیستند، به وسیله این روش امکانپذیر میشود؛ به این صورت که مدل قطعه به صورت چند تکه ساخته میشود و سپس تمام قسمتها به همراه راهگاه و تغذیه در کنار هم مونتاژ و چسبانده میشوند و پس از آن فرایند قالبگیری آغاز میگردد.
معایب:
اولین عیب این روش، از بین رفتن مدل در هر بار قالبگیری است. همچنین مدلهای فومی ساخته شده، به دلیل استحکام پایین فوم، ممکن است شکننده و آسیبپذیر باشند و دقت زیادی در جابجایی و نگهداری آنها لازم است.
مدلهای چوبی و فلزی با وجود اینکه فرایند ساخت و اصلاح سختتری دارند اما به دلیل چندبار مصرف بودن، نیاز به کنترل ابعادی برای هر بار قالبگیری ندارند. اما مدلهای فومی چون مصرفی هستند، قبل از هر بار قالبگیری، باید کنترل ابعادی روی مدل صورت گیرد و به تایید واحد کنترل کیفیت برسد.
بدون نظر